Az optimális inverter kiválasztása – melyek a legfőbb kritériumok?

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1584113568130{margin-bottom: 0px !important;}”]

Háztartási méretű napelemes rendszer tervezése során az ügyfelek részéről felmerülő egyik legfontosabb kérdés a megfelelő (optimáils) inverter kiválasztása.

A rendszer energiatermelő egységei (napelem panelek) mellett a kívánt megbízható működés és termelés elérése szempontjából nagyon lényeges, hogy a rendszerbe épített inverter kiválasztása körültekintően történjen meg, hiszen az inverter az Ön rendszerének “szíve”.

Az inverter külső megjelenését tekintve egy falra szerelt, átlagos háztartási rendszer esetén egy klíma kültéri egységénél kisebb doboz, amelybe befutnak a napelem-csoportok felől érkező egyenáramú kábelek és kifutnak belőle a lakás vagy ház főelosztójába tartó váltóáramú vezetékek. A berendezéssel kapcsolatos alapvető feltétel, hogy szerepelnie kell a háztartást ellátó elektromos szolgáltató „listáján”, ugyanis a szolgáltató nem fogja engedni rákötni a hálózatra a rendszert, csak ha előzőleg minősítette és biztonságosnak ítélte az invertert. Épp ezért nem javasoljuk az inverter önálló beszerzését, jobb az, ha a kivitelező maga hozza a rendszer szívét is a telepítéshez.

Természetesen, ha már úgyis a kivitelező hozza az invertert, olyat fog választani, amit

az Ön rendszeréhez a legjobbnak ítél, vagyis amelynek a teljesítménye, a betáplálási pontok száma passzol a felszerelt napelemek tulajdonságaihoz, így Önnek a méretezéssel sem lesz gondja.

Fórumokon pro és kontra véleményeket is lehet olvasni az egyes, legismertebb inverter márkákkal kapcsolatban. A ZEN Energy Kft. csak megbízható, számos referenciával rendelkező, csúcstechnológiás készüléket javasol ügyfelei számára, amellyel a rendszer az elvárásoknak megfelelően fog üzemelni.

Az inverter kiválasztásánál természetesen több paramétert is figyelembe szükséges venni: egyik ilyen a garancia. A napelemek gazdaságos működtetésének időtartama akár fél évszázad is lehet, de az inverterrel azért nem érdemes ilyen hosszú távra tervezni.

Sok gyártó kínál akár 15-20 évre is meghosszabbítható garanciát a készülékre, de ezért felárat szoktak kérni, ami ezen az időtávon már összemérhető mértékű lehet egy inverter-cserével. És mivel az invertereket folyamatosan fejlesztik, hatásfokukat javítják, nem indokolt húsz évre elköteleződni egy gép mellett. A napelemes beruházás megtérülési ideje általában 9-10 év, véleményünk szerint elég, ha a garancia ezt az időt lefedi.

Természetesen az is jó, ha a garanciaidő alatt a gyártó cég még végig létezik, a ZEN Energy Kft. ezért is igyekszik mindenképpen márkás, komoly gyártó által készített inverterrel kínálni rendszereit (pl. Fronius, Growatt, Solar Edge, SolaX stb.).

További fontos paramétere lehet az inverter zajhatása. Érdemes tudni, hogy az inverterek általában enyhén zúgnak, esetleg magas frekvenciás fütyülő-sercegő hangot adnak működés közben, amit sokan nehezen bírnak elviselni. Így ha a lakásban, házban az inverter olyan helyre kerülne, ahol ez zavaró lehet, érdemes időjárás-álló invertert keresni, amit a házon kívülre is el lehet helyezni!

Végül pedig: ha az évi egyszeri óraleolvasásnál gyakrabban szeretnénk figyelni, elemezgetni a rendszer működését, érdemes olyan invertert választani, amely folyamatosan naplózza a teljesítményét, mi pedig online nézegethetjük egy laptoppal vagy egy mobiltelefonnal az energiatermelési görbéket, grafikonokat.

Kollégáink szívesen állnak rendelkezésére, amennyiben az inverter kiválasztás kapcsán kérdései merültek fel, vagy az ideális eszköz meghatározásában a segítségére lehetünk.

via enhome.hu[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]